Junqueres es fa el sorprès

Les forces independentistes semblen sorpreses per la intervenció de l'estat espanyol a Catalunya. Ahir inclús Junqueres sortia per la tele amb els ulls plorosos com si realment no hagués arribat a pensar mai que l'estat intervingués com ho ha fet. Voldria pensar que aquesta sorpresa és vertadera, però no em puc creure que Junqueres (que en principi és un home intel·ligent o així ho diu l'altaveu oficial) no sabés que la intervenció de l'estat espanyol aniria tal com ha anat.

Potser Junqueres pensava que l'estat no engegaria tota la seva maquinària per evitar la celebració del referèndum? No em puc creure la seva sorpresa màxim quan el dia 6 de Setembre es va aprovar la llei del referèndum que entre altres coses diu que si surt el SÍ l'endemà es proclamarà la independència ¿Potser Junqueres pensava que l'estat es quedaria quiet o adoptaria una posició tova o distant semblant a la del 9N? De cap manera.

L'estat està intervenint fortament perquè en cas contrari efectivament el dia 1 segur que se celebraria el referèndum i, celebrat el referèndum, quina credibilitat tindria aleshores l'estat quan l'endemà es proclamés la independència? Quina credibilitat tindria l'estat per evitar la independència si resulta que no hauria pogut evitar un simple referèndum? Ja sabem que les ments pensants del moviment independentista van traçar ja fa temps el pla dels fets consumats i que permetre la celebració del referèndum suposa un fet consumat que inicia el pas al següent fet consumat que és la independència. Pots estar més o menys d'acord amb els mètodes de l'estat o no estar-ho en absolut, però què podia fer l'estat per evitar el referèndum davant justament d'unes forces independentistes que precisament no sobresurten pel fet de ser idiotes sinó per ser molt astutes tal com ja van demostrar el 9 de Novembre?

Fer-te el sorprès ara quan el vostre pla, Junqueres, és més que conegut, això és, anar construint un estat per la via dels fets consumats, no és quelcom que jo em pugui creure; més aviat crec, i cada dia n'estic més convençut, que quan vau aprobar la llei del referèndum incloent en el redactat de la llei que en el cas de sortir el SÍ proclamaríeu la independència, sabíeu i ho sabíeu molt bé que l'estat intervindria tal com ho està fent. I la vostra estratègia ja aleshores (i no dic que no funcioni) era i continua sent-ho, convertir el referèndum en manifestacions continuades al carrer, i utilitzar la força mediàtica d'aquestes manifestacions per obrir vies de negociació i evitar conseqüències punitives greus de l'estat espanyol.

La intervenció de l'estat la teníeu més que prevista i era justament el que volíeu per fer sortir la gent al carrer i aconseguir les aglomeracions que veiem aquests dies i veurem el dia 1-O i següents. Unes aglomeracions causades per la intervenció de l'estat la qual possiblement us permetrà en el moment adequat excusar-vos per no haver-se celebrat el referèndum (ja ho sabíeu, però, que no el podríeu celebrar). Així mateix, unes aglomeracions que permetran també que possiblement es forci una negociació i que finalment no hagueu de respondre per presumptes delictes que us podrien dur a la presó. D'aquesta manera podreu continuar amb el procés, sota un escenari distint, amb l'afegit de poder dir a la gent que en el seu moment vau ser valents i vau complir amb la paraula donada, i no vau recular sinó que l'estat us va impedir celebrar el referèndum sense que poguéssiu fer res més del que vau fer.