Oficialment uns colpistes

Es passen el dia parlant de democràcia però després volen anunciar la data i la pregunta d'un referèndum unilateral que té el suport de dos partits que al parlament tenen una majoria que no arriba ni per modificar una mera llei electoral. Parlen de democràcia, es passen el dia donat lliçons de democràcia, però volen celebrar un referèndum unilateral que no té el suport de la majoria de catalans. Es passen el dia parlant de democràcia potser perquè saben que justament el que diuen voler fer no té res de democràtic. Es passen el dia parlant de democràcia potser perquè tenen tanta vergonya de la seva condició de colpistes que no poden sinó compensar aquesta vergonya omplint-se el pap amb paraules grandiloqüents.

Ahir els dirigents dels procés, en aquella sala de dimensions coreanes, aparentaven seguretat i estar dotats de raó, però jo entreveia la vergonya que sentien en el seu interior, la vergonya de mentir però sobretot de saber-se uns colpistes, la vergonya que passen cada vegada que pensen en el moment que hauran d'anunciar data i pregunta del cop d'estat, que és el mateix que anunciar ja de forma oficial la seva vocació de colpistes.

Han cercat a la desesperada el suport dels comuns. A les xarxes i als diaris processistes han assetjat constantment als comuns perquè donessin suport al seu referèndum. Per què ho han fet, em pregunto, si tan segurs estan de tenir raó, raó democràtica? Per què aquesta insistència en què els comuns donin suport al seu referèndum si tan segurs estan que és un acte de justícia democràtica? Per què aquesta insistència si no és precisament perquè saben que no tenen el suport democràtic necessari per fer un referèndum unilateral?

Triguen en anunciar data i pregunta perquè senten vergonya, vergonya de saber que no tenen raó, que qualsevol instància internacional o supranacional no homologarà en cap cas l'anunci d'un referèndum que és un cop d'estat. Un cop d'estat perquè atempta contra la legalitat, contra la democràcia, contra una majoria de catalans que no volen un referèndum unilateral, contra una majoria de forces parlamentàries que no en volen sentir a parlar d'un referèndum unilateral. Anunciaran data i pregunta del referèndum i ens diran que si democràcia que si llibertat que si justícia, però en realitat és vergonya el que hi ha, molta vergonya, la vergonya de saber que han anunciat un cop d'estat i que ells ja són oficialment uns colpistes.