Legitimar la violència

Bernat Dedéu i Enric Vila, articulistes del digital El nacional, legitimen l'assalt de la Cup a la seu del PP al·legant que l'estat té el monopoli de la força. Em pregunto quins són els límits d'aquesta excusa. Podem pintar i ocupar seus polítiques però no podem incendiar-les? Fins a on l'independentisme pot exercir la violència excusant-se amb què l'estat té el monopoli de la força? M'ho pregunto i ho pregunto als opinadors del nacional que aquests dies estan legitimant i inclús celebrant l'assalt de la Cup.

Si els nois de la Cup passessin d'ocupar seus a incendiar-les, també ho hauríem de celebrar atès que l'estat té el monopoli de la força? Són preguntes que un es fa ¿On és el límit? Caldrà establir-lo per distingir quines quotes de violència independentista són legítimes en aquesta batalla contra l'estat espanyol. De moment assaltar una seu del PP és motiu de celebració pels opinadors del nacional. Cap problema, podem ocupar seus i muntar aldarulls al seu voltant. Primer pas. Quin serà el segon?

Junqueres i Puigdemont van condemnar l'assalt de la Cup, però és obvi que mentre el condemnaven també d'amagat l'aplaudien a la vegada que els mitjans de comunicació al servei del procés (entre ells el supra-subvencionat el nacional) també començaven a preparar l'operació neteja. Netejar, és a dir, racionalitzar l'assalt de la cup, inserir-lo en la normalitat, mostrar-lo inclús com una simple protesta política. La intenció és anar preparant l'inconscient col.lectiu processista per una segona acció, aquesta vegada més pujada de to, substancialment més pujada de to, de manera que els catalans (almenys molts dels que consumeixen els mitjans al servei de la Generalitat) ja estiguin preparats per racionalitzar el següent pas.

Ahir mateix, en el debat del 324, els tertulians inseriren en la normalitat democràtica l'assalt de la Cup. Només un dels tertulians no legítimà l'assalt per bé que tampoc el condemnà. El moment més clarificador fou quan una tertuliana de la Cup acabà dient que no entenia tanta comèdia amb la protesta davant la seu del PP si allò no havia estat res comparat amb el que havia de venir. Estan preparant el terreny per una successió d'actes violents, més o menys violents, però violents, orquestrats per la Cup, sí, però amb el vistiplau de Juntspelsí, en tant és aquest partit el principal interessat en què el procés quedi empantanegat en una certa violència sobretot quan s'apropi el dia d'haver de celebrar un referèndum i ens diguin que no el poden celebrar.