Valenta de debò

Una valenta de debò. La primera valenta. La Gemma Calvet, exdiputada d'Esquerra republicana. En la seva testifical d'ahir en el judici a Artur Mas demostrà una valentia pròpia del soldat que surt de la trinxera en ple foc creuat. Una valentia, la de la Gemma, lloada primer a la tertúlia del Josep Cuní i després a la tertúlia del canal 324. Per cert, no sé com s'ho va fer la Gemma per anar d'una televisió a l'altra amb tantíssima rapidesa. La veiérem al canal del grup Godó fins a les 22.30 i en deu minuts ja estava llesta i servida en la tertúlia del canal 324.

Entrà la Gemma al plató del 324 com una autèntica heroïna. Els tertulians de la casa la felicitaren per tal com s'havia encarat al fiscal, copets a l'esquena, tu sí que ets una de les nostres, Gemma. Fou entendridor, de veritat. Després, esclar, la tertúlia va discórrer com sempre discorren aquests mítings del canal 324: pestes a l'estat espanyol, a la democràcia espanyola, al poder judicial espanyol, al govern espanyol, pestes inclús al públic del judici que no és afí a la causa, pestes i més pestes arremolinades en una veu coral al bell mig de la qual hi havia la Gemma, entonant els acords de la valentia més nostrada.

La Gemma fou capaç ahir de dir-li al fiscal que haurien d'haver imputat als dos milions de voluntaris que participaren en el procés; i el magistrat, amb tota l'amabilitat, li va demanar que s'atingués als fets, cosa que la Gemma va fer de forma immediata. Res més, això és el que féu la Gemma, manifestar que segons ella s'hauria d'haver imputat als dos milions de voluntaris.

Comprenc, però, que aquest enfrontament de la testimoni suposés que ràpid la convidessin al canal 324- Vine Gemma, et necessitem, vine de pressa que et paguem el taxi-. Calia que a través de la seva figura els tertulians ens expliquessin a nosaltres el coratge, el gran coratge d'aquest poble que no s'arronsa davant tot un magistrat del Tribunal Superior de justícia.

Després del paperot que han fet els imputats, delegant en els voluntaris la responsabilitat pròpia i cercant tota mena d'excuses per evitar reconèixer que van desobeir o que sabien que estaven incomplint una providència del Tribunal Constitucional -Sí, la vàrem incomplir, i a més farem un referèndum a la tardor, vagin prenent nota!-; després de tanta flaccidesa i arronsament, comprenc que ahir els nostres mitjans de comunicació convertissin la Gemma en l'heroïna del judici. Fet i fet, no podien deixar passar l'oportunitat de mostrar-li al poble aquest coratge, aquesta formosa intrepidesa que demostrà ahir la Gemma Calvet en el Tribunal.