El conseller Jané

Torna Espanya a matar-nos. No va passar ni un dia des de la matança dels agents rurals i el conseller d'interior, Jordi Jané, ja culpava directament a l'estat espanyol. Ni un dia va passar de la matança i el nostre conseller ja culpava a la Guàrdia civil de no revisar bé els protocols de concessió dels permisos d'armes. Ni un dia va passar i ja el conseller demanava que fossin els venerats mossos els que tinguessin la competència en la concessió dels permisos. Ni un dia per dir-nos que Espanya ens mata, que la Guàrdia civil fou corresponsable de la matança i que això amb els mossos no hauria passat.

Cap respecte va tenir el conseller per la tragèdia utilitzant-la per vendre altra vegada el missatge que tot el dolent que passa a Catalunya és culpa de l'estat espanyol. Si la competència en la concessió dels permisos d'armes l'haguessin tingut els mossos d'esquadra res hauria dit el conseller sobre una pressumpta falta de diligència de la seva policia; però com la competent en la matèria és la policia de l'estat enemic, vinga som-hi, fot-li canya conseller, no et tallis, total són dos agents rurals morts i hem d'aprofitar-ho tot, també una matança, per dir-li al nostre poble que l'estat espanyol no és que només ens robi, és que també ens mata.

Tothom sap que un estudi psicològic, previ a la concessió del permís d'armes, pot ser burlat amb facilitat, i que cap psicòleg, sigui de la Guàrdia Civil sigui dels mossos, té la capacitat d'endinsar-se en l'interior d'una persona per arribar a extreure'n l'entrellat de la seva maldat. Tothom sap que si els mossos haguessin tingut la competència, l'assassinat s'hauria produït igual, però això al conseller li és igual, es tracta d'assenyalar l'estat enemic, dir-nos que l'estat és negligent perquè no està prou preocupat per la nostra seguretat.

La demagògia, en determinats àmbits, encara és tolerable, però en el context d'una tragèdia com aquesta, que un conseller, el nostre conseller d'interior, ràpid acusi la Guàrdia civil, sense profunditzar en el protocol de concessió d'armes, sinó acusar, acusar Espanya com qui es tira un pet, aprofitar la tragèdia per llençar l'eslògan de l'Espanya ens mata, determina la mesquinesa d'aquests dirigents mancats de tot escrúpol inclús també si es tracta d'imputar l'estat espanyol en l'assassinat de dos agents rurals.