D'excursió a Brusel.les

Si vas a Brussel·les a explicar la teva petició de referèndum als europeus i de veritat aquesta és la teva pretensió, primer t'has de ben assegurar que el públic estigui format tot ell per membres rellevants dels distints estats europeus i no aquesta gran majoria de catalans que hi havia de públic. Per fer una conferència amb aquesta tropa, millor la fas a Barcelona i ens estalviem la pasterada de diners que ens ha costat la tertulieta aquesta.

Si vols que et prenguin en serio i tu mateix et prens en serio el referèndum que vols convocar, no fas una conferència folklòrica, perquè folkloritzes el referèndum, el tornes ja d'entrada consulta, consulteta; si realment vols fer un referèndum vinculant, almenys vinculant per a les institucions europees, abans negocies el que faci falta amb les dites institucions i fins que no estiguis ben segur que no obtindràs el recolzament d'alguns dels membres destacats de la Unió Europea, no fas el ridícul d'aquesta manera.

El que féu ahir Puigdemont no va ser dir-li a Europa que farà un referèndum sinó tot el contrari: Puigdemont li va dir a Europa que no celebrarà cap referèndum, o que en cas de celebrar-lo, aquest serà una consulta com la que ja es va celebrar el 9N. Perquè si realment volguessin celebrar un referèndum vinculant, s'assegurarien una conferència que fos alguna cosa més que una reunió d'independentistes; farien una conferència que pogués desprendre efectes més aviat vinculants, amb resultats que desprenguessin efectes polítics a favor seu.

Tot el que es diu fer per assolir la independència se sustenta en la mentida. El procés no pretén conduir sinó al lucre continuat de tots els que en viuen d'ell. Interessa fer veure que se celebrarà un referèndum del tot vinculant per exaltar els ànims i mantenir el negoci obert. Però tots sabem que en cas de celebrar un referèndum, primer començarien tipificant-lo de vinculant per després anar matisant el terme vinculant fins a buidar-lo del tot del seu contingut, de manera que al final referèndum vinculant significaria consulta no-vinculant.