Quico i el seu partit

El pitjor no és que Convergència -ara nomenat partit demòcrata- hagi votat a favor de Ana Pastor. El pitjor és que se n'amaguen i no ho volen reconèixer i encara s'emparen en el vot secret per justificar aquest ocultisme. El pitjor és que tracten d'imbècils als seus votants els quals per cert haurien d'exigir saber per quin motiu el seu partit vota a favor d'Ana Pastor. Un arriba a la conclusió que els votants de Convergència són ben bé igualets que els seus dirigents, igual de cínics, igual d'hipòcrites, igual de ganduls i de vividors, volen fer-se els patriotes i aparentar que lluiten per la independència de Catalunya quan després no serien capaços de suportar una mensualitat sense nòmina, claudicarien només que l'estat els deixés un mes, un sol mes sense nòmina. Ja poden anar fent Rui i Dui o qualsevol altra nimietat per exaltar els ànims ara que s'apropa l'onze de setembre, ja poden anar fent proclames heroiques i cantar els segadors amb tantíssima solemnitat, que els treus la mensualitat i es posen a aixecar la pota talment un elefant de circ.

Tots sabem què s'hi cou en aquesta votació de Convergència. S'apropa el judici per la celebració de la consulta i els nostres patriotes comencen a visualitzar que l'estat espanyol els podria empresonar. Saben que no aniran a presó, però només pensar en la possibilitat de la presó, només imaginar-se la presó (el mateix concepte de presó) ja tremolen de por, és una presó desdibuixada, la presó com una idea, com una possibilitat remotíssima, però com una possibilitat, al capdavall.

Què no seran capaços de fer aquesta gent per tal de suprimir de les seves ments la possibilitat remota de ser empresonats? Què no seran capaços de fer per assegurar-se que podran continuar anant a esquiar a la Cerdanya, tots plegats amb la família, cantant les cançons de la Trinca? ¿Vosaltres creieu de debò que Quico Homs o Joana la farolera, o l'exconsellera d'educació estan disposats a pagar un preu per la independència de Catalunya? ¿Vosaltres creieu que Catalunya significa alguna cosa per aquesta gent comparada amb el seu altíssim nivell econòmic de vida? Justament perquè volien assegurar-se el poder i la benaurança econòmica van inventar-se el procés com a substitut d'un nacionalisme que necessitava ser reinventat. Van creure que el procés els donaria la majoria absoluta i per això el van iniciar. La patacada inesperada que es van pegar fou monumental però ja no podien fer marxa enrere i des d'aleshores han anat tirant de farol com han pogut. 

S'apropa el judici i ja no saben com ocultar la temença, com atenuar el penediment per haver fet aquella paròdia. Són convergents, per bé que ara s'han canviat el nom, viuen molt bé, però molt, tenen molt a perdre, i la llibertat de Catalunya, aquest concepte, només la fan servir per continuar votant a qui faci falta. El cas és poder continuar pregonant el seu fals sacrifici mentre pel darrere tot és somriure de conill. El somriure convergent de tota la vida.