Prou de populisme

Aquesta dèria dels anglesos de celebrar referèndums. Els referèndums els acostumen a celebrar els dictadors i diu molt poc d'una democràcia que tothom considera tan avançada que es toleri aquesta contínua celebració de referèndums. Com si no n'hi hagués prou amb unes eleccions. Com si no hagués quedat demostrat que les eleccions són l'única forma vertaderament democràtica de decidir. Aquesta dèria dels anglesos de celebrar referèndums. Ara el Brexit, però anteriorment ja ho van fer amb Escòcia, i de veritat que no sé quina necessitat hi havia de muntar la comèdia quan ja tothom sabia que els escocesos votarien que no.

Ara el Brexit. No sé què s'han cregut ¿No ho saben els anglesos que el Brexit podria suposar l'inici de la desconstrucció d'Europa? Amb aquestes coses no s'hi juga. No s'hi hauria de poder jugar. El Regne Unit entrà a la Unió Europea l'any 1973 ¿per quina raó hauria de tenir permís per marxar? ¿Què s'han cregut aquesta gent? ¿Com pot ser que la Unió Europea mostri aquesta condescendència envers un referèndum que l'únic que cerca és l'inici de la destrucció d'Occident? ¿Com pot ser que la Unió Europea no tingui una ideologia esperançadora que vagi més enllà d'aquest corpus burocràtic deshumanitzat?

La Unió Europea hauria de tenir una ideologia nacional que es traduís en una legislació que assegurés la seva indissolubilitat; perquè ara són els anglesos que celebren el referèndum però demà seran els alemanys o els francesos que tindran el caprici ¿Per què no? Un dia, un qualsevol populista d'estar per casa pot arribar a governar un estat europeu i convèncer la gent que se'n van d'Europa. Aleshores ¿què haurà de fer la Unió Europea? Tolerar-ho? La unió Europea no pot estar sotmesa als capricis dels populistes ¿Què és el Brexit? Populisme de la pitjor estofa. Brexit i Trump. Brèxit i Pablo Iglesias. És el mateix.

Exactament el mateix. Voler-se carregar Europa, i que Europa ho permeti. Voler-se carregar Europa i que justament siguin els anglesos els que iniciïn aquesta espiral de destrucció, els anglesos, justament, que saben molt bé quines són les conseqüències del fanatisme. O és que ja no recorden la gentada que va haver de morir per salvar Europa del mal més atroç?