Independentisme. Sabata de canya alta.

Ha de ser frustrant per un independentista que vertaderament es va creure la rondalla, comprovar com al final el moviment en què creia només el representa aquesta mena de gent violenta i d'aspecte tan desagradable. Comprovar com tots aquells mandataris ben plantats que els prometien la llibertat han resultat ser uns estafadors de primer ordre. Ha de ser fumut quedar-te sol i no saber què fer-ne d'aquella estelada que penjaves orgullós al balcó; posar uns dels debats processistes de 8TV i adonar-te que ja no ets pots identificar amb aquests tertulians que s'han d'aguantar el riure perquè òbviament saben que tot és mentida. Comprovar com al final els teus companys de viatge són només aquests brètols amants de la pirotècnia. Ha de ser fumut continuar obligat a aparentar que tot continua quan en realitat saps que tot ha mort i només en queden les deixalles. Comprendre que al final tot ha servit només perquè quatre brètols s'ho passin bé donant puntades de peu i encara més acabar rendit a l'evidència que són aquests els únics que al final et representen atès que la mandanga institucional s'ha demostrat un farol.

La revolució dels somriures, per exemple, no és més que una suma de manifestacions folklòriques que tenen com a única funció assegurar la continuïtat del nacionalisme. Els independentistes que acudeixen a les manifestacions estan igual de poc interessats en la independència que els seus mateixos governants i automentir-se és l'únic sacrifici que estan disposats a fer. L'ANC és una assemblea nacionalista i anti-democràtica que col·loca a dit a un president nacionalista per assegurar-se que en cap cas criticarà l'immobilisme del govern en el compliment del fals full de ruta. Al seu torn, el govern, aquest govern de juntspelsí, tothom sap que no volen fer res del que van dir que farien per assolir la independència; es diuen independentistes per no haver de reconèixer que continuen sent nacionalistes. Volen continuar a Espanya i culpar l'estat espanyol de tots els mals.

L'independentisme, doncs, una vegada desmuntades totes les mentides, ha quedat reduït a la sabata de canya alta, Otegi, ex membres de terra lliure, aquests que sempre troben una forma per no haver de condemnar la violència: són ells els que representen actualment el moviment independentista. I no es pot dir que el moviment sigui violent. És només que fora de la violència, el moviment vertaderament no existeix ni ha existit mai. Com d'altra banda degudament s'ha comprovat.