Nou mesos sense legislar.

Fa nou mesos que no es promulga una llei a Catalunya. Els mateixos que ens deien que tenien pressa i que ràpid es posarien a treballar i crearien les famoses estructures d'estat, resulta que no han estat capaços de promulgar cap llei que faci néixer una estructura d'estat.

Els mateixos que deien estar destinats a dur-nos la independència en un període de divuit mesos i que encara van corroborar aquest destí després de perdre les eleccions en clau plebiscitària, no han fet res que no sigui promoure exaltacions folklòriques nacionalistes per tal de camuflar la mentida independentista. Cremar falses Constitucions o fer manifestos per la llengua són les disfresses que han promocionat per camuflar aquesta total inacció política. La mentida és tan grossa i persistent que a un li costa assumir que encara hi hagi independentistes disposats a creure en aquests farsants. 

La mentida és fins a tal punt clara i expressa que no m'estranya que l'assemblea nacional catalana no sàpiga enguany què cony idear per la manifestació de l'11 de setembre. Me'ls imagino rumiant una nova performance que allargassi la mentida i el negoci –no ens oblidem del negoci- un any més. A mi em sembla que molt cofois no ho estan. Diria que creuen vertaderament que aquest onze de setembre pot ser un rotund fracàs en comparació amb els anys anteriors. No és per menys: la independència no és majoritària i aquell orgull de la gent (orgull que naixia precisament de creure que tenien raó) trontolla cada vegada més.

Entretant, el nacionalisme continua ben aferrat al poder i els seus excessos del tot legitimats per les institucions. El procés no s'ha fet per la independència sinó per fonamentar encara més els excessos del nacionalisme. O els excessos de l'odi Espanya, que ve a ser el mateix. El procés ha sigut un fals intent de negociació en què s'ha exposat la proposta més radical –l'estat propi- per tal d'assegurar que la proposta amagada- el nacionalisme exacerbat- continuï ben consolidada. 

I en aquestes estem: es crema una Constitució amb l'ànim naturalment de propagar l'odi a Espanya i el consell professional de TV3 diu que visca el sarcasme i la sàtira intel·ligent. O se celebren uns premis nomenats de la guillotina, i el mateix conseller de justícia anuncia que hi assistirà. Per cert, posats a propagar l'odi sense embuts, ens apropem perillosament a nomenar-los premis càmera de gas.