Actuacions judicials de l'executiu espanyol

El govern català ja sabia que el Tribunal Constitucional anul·laria el precepte de la llei catalana que prohibeix el fracking. El Tribunal Constitucional ha fet amb la llei catalana el mateix que anteriorment va fer amb les lleis aprovades a Cantabria, la Rioja i Navarra. Primer fou declarat inconstitucional el precepte de la llei Càntabra, després el precepte de la llei de la Rioja, després Navarra i finalment Catalunya. El tracte jurídic ha sigut el mateix: el Constitucional considera, en tots els casos, que el preceptes de les lleis autonòmiques que prohibeixen el fracking envaeixen competències exclusives de l'estat espanyol.

El Tribunal Constitucional no declara la inconstitucionalitat de determinats preceptes legislatius catalans per donar a entendre una manca de voluntat de diàleg de l'estat espanyol amb Catalunya, tal com assegura Puigdemont. El Tribunal declara nul un precepte de la llei catalana perquè envaeix competències estatals tal com les envaïen les lleis de les altres comunitats autònomes que també foren declarades nul·les. El govern de la Generalitat pretén vendre'ns que el Tribunal Constitucional ens tomba les lleis per motius polítics quan la veritat és que la resolució que declara nuls aquests preceptes es basa en argumentacions estrictament jurídiques. 

El mateix Rull deia ahir que les actuacions judicials de l'executiu espanyol avalaven el sentit de transició nacional del govern català. I ho deia també en relació amb aquesta actuació judicial que anul.la la prohibició del francking i que ha sigut exactament la mateixa que en d'altres comunitats autònomes. O el mateix Puigdemont manifestava que les resolucions del Tribunal Constituconal son la resposta a la seva reunió amb Rajoy. 

Increïble que dia rere dia se sotmeti a la població a la mentida, sense cap escrúpol, amb aquest fals posat d' indignació, dia rere dia, aquest posat de fals enuig que simulen.

Quan escolto aquestes declaracions em sembla evident que el govern sap que determinats preceptes de lleis catalanes seran declarats nuls pel Tribunal Constitucional però igualment els tiren endavant perquè després el Tribunal Constitucional els declararà nuls i podrà sortir Rull a manifestar que el Tribunal Constitucional avala que Catalunya continuï endavant amb la independència. 

És aquest poti poti que tant interessa als mandataris catalans: barrejar la política amb resolucions que només contenen arguments estrictament jurídics i que a més llegint-ne el contingut així es pot constatar. El mateix precepte, també declarat nul, que prohibeix els centres comercials de més de 800 m2 atempta directament contra la llei estatal 17/2009 i qualsevol jurista de la Generalitat de Catalunya ho sap. Ho sap i ho sabia -quan es promulgà la llei- que aquesta limitació en la superficie dels centres comercials era radicalment contraria al que estableix la mencionada llei estatal.  

No volen la independència, si la volguessin, desobeirien les resolucions del Tribunal Constitucional en comptes de fer aquestes declaracions d'intencions pròpies del fatxenda. No volen la independència però pitjor és aquesta mentida constant a què ens tenen sotmesos, aquesta confrontació continuada amb l'estat espanyol que els du a fer lleis amb preceptes conscientment inconstitucionals o directament a no legislar en nou mesos. Aquest nacionalisme gandul que converteix la mandra en victimisme i greuge. Aquest nacionalisme disfressat d'aspiracions independentistes que fa el ploramiques a costa de la ferida nacional que ells mateixos s'han inventat.