Cruyff, TV3 i Puigdemont

El telenotícies de TV3 és el telenotícies de Puigdemont. Enlloc d’Europa existeix una televisió pública que elogiï un president de govern com ho fa TV3. Sense cap escrúpol, TV3 fa ús de qualsevol notícia al·liena a Puigdemont per posar Puigdemont al centre de la mateixa, com si de fet la notícia fos sobretot Puigdemont. Que Puigdemont no tingui res a veure amb la notícia, els és igual als mandataris de TV3: cal agafar el president i situar-lo al bell mig de tots els esdeveniments, talment els dictadors que, per força, els mitjans els han de situar al capdavant de tots els espais de realitat, tinguin relació amb ells o no la tinguin.

Sense anar més lluny, TV3 ens informava dissabte quins eren els actes de commemoració de Cruyff. Fins aquí bé, però de sobte i sense que vingués a lloc, el noticiari ens comunicà l’edat que tenia Puigdemont quan Cruyff debutà al Barça com a jugador i després com entrenador. I no va ser una informació espontània, com podria passar en una retransmissió radiofònica de futbol, on el locutor de vegades i de manera espontània distreu el personal amb aquesta mena de dades les quals cerca per internet en aquell precís moment... no no, va ser aquesta una informació del tot premeditada, anteriorment cercada: saber l’edat de Puigdemont quan Cruyff va debutar al Barça com a jugador i saber l’edat de Puigdemont quan Cruyff va debutar al Barça com entrenador. Saber-ho doncs abans que comencés el telenotícies i informar-nos després de tal circumstància.

Els continus intents que fa TV3 per enllaçar qualsevol notícia tràgica amb Puigdemont, pretenen inocular en la persona del president aquesta dimensió èpica inherent a la tragèdia. Està passant continuadament. Va passar recentment amb l’accident de l’autocar quan TV3 entrevistà Puigdemont durant vint minuts a peu de carrer com si el president fos un superheroi. I passà dissabte en aquest intent ridícul (però segur que en alguns casos eficaç) de transferir la genialitat de Cruyff al molt honorable Puigdemont o de situar Puigdemont en el nucli de la notícia de la mort d’un geni a veure si part del mite que és Cruyff s’encomana en la persona de Puigdemont.