Volen la intervenció

Romeva es planteja desobeir al Tribunal Constitucional si aquest bloqueja el pacte de resolució que pretén obrir el pas a la sedició. La pretensió de Juntspelsí és que l’estat espanyol intervingui i posi fre al procés cap a la independència. Els membres de la llista de junts pel sí no poden aturar el procés sense que els seus votants no els titllin de covards i de traïdors. De fet el programa de juntspelsí ja anunciava la desobediència i si ara no donessin cap pas en aquest sentit no sabrien com gestionar la frustració del seu electorat.

¿Com els dius als teus votats que al final no es farà res del que vas dir que es faria? No els pot dir que has perdut el plebiscit i que per tant poses fi al procés. L’entusiasme de la gent està massa fanatitzat per a acceptar una explicació basada en un resultat democràtic. Ho veus quan parles amb la majoria d'independentistes: expliquen la derrota plebiscitària com una victòria. I a més, anunciar que poses fi al procés seria com reconèixer que el nou model de nacionalisme català és una equivocació i que ha sigut derrotat. No s’ho poden permetre. La paradeta ha de continuar oberta.

Per això els de juntspelsí necessiten que l’estat espanyol intervingui i els salvi la papereta. Necessiten un cap de turc i aquest cap de turc ha de ser l’estat espanyol. És molt clar. La intervenció de l’estat incrementaria encara més l’odi a Espanya, revitalitzaria encara més el nacionalisme institucional i els seus representants no haurien de renunciar a continuar vivint de la ferida, que al capdavall és del que es tracta. És complicat, però potser l’estat hauria d’esperar a actuar en el moment precís. Per exemple, no pretendre intervenir l'autonomia per causa d'una mera declaració simbòlica de desobediència (convertirien en víctimes als mandataris nacionalistes) sinó intervenir només si es cometen actes de desobediència real. Actes de desobediència que suposin sedició. Actes de desobediència que els de juntspelsí, covards com són, i apegats com estan a la butxaca, en realitat, no tenen cap intenció de cometre.

L’estat ha de posar de manifest que els polítics nacionalistes són uns farsants que en realitat no gosen desobeir res. L’estat ha de posar en una balança els pros i els contres de les seves actuacions. D’una banda ¿Quines conseqüències penals assumirien els diputats que aprobessin una declaració simbòlica de desobediència que després no acabés en desobediència real? Lleus, molt lleus. Ni tan sols hi hauria conseqüències penals. I per contra ¿Quin guany s'obtindria si s'apliqués l’art 155 o s' inhabilites durant un temps als diputats com a resultat de la dita declaració? Quedarien ells com uns herois i tindrien l’excusa perfecte per tornar al principi dels temps i recomençar de nou el procés, que és justament el que volen. Procés cap al no-res. O procés ad infinitum.