S'han quedat sense excuses

L’excusa és dir que la resolució que ahir fou aprovada és un mecanisme de pressió a l’estat espanyol per poder acabar celebrant un referèndum. El fet que l’estat espanyol no volgués negociar la celebració d’un referèndum seria el motiu que excusaria i exculparia als diputats independentistes que ahir van aprovar la resolució colpista. Junqueres o Romeva han manifestat que el referèndum ja no forma part del full de ruta, però una majoria dels seus votants o almenys els que semblen més assenyats- per dir-ho així- continuen pensant que tal voluntat de passar pàgina al referèndum en realitat és una cortina de fum i la resolució colpista una amenaça perquè l’estat espanyol accepti celebrar el referèndum.

El procés sempre necessita una excusa. Abans del plebiscit l’excusa per trencar amb Espanya era que la separació forçosament vindria recolzada per un ampli suport democràtic. Ara que s’ha palesat que tal suport democràtic en realitat no existeix i que un 53% dels catalans no volen la independència, l’excusa és que no ens deixen votar i com no ens deixen votar cal tirar pel dret i acabar aprovant resolucions colpistes que forcin l’estat a aprovar un referèndum.

Això no obstant, les eleccions en clau plebiscitària justament han posat de manifest que una majoria de catalans no volen separar-se d'Espanya ¿Com celebrar aleshores un referèndum en un país on ha quedat demostrat que una majoria de catalans volen continuar formant part de l'estat espanyol? Si els independentistes haguessin guanyat les eleccions plebiscitàries amb una clara majoria dels vots encara podrien proposar la celebració d’un referèndum amb un mínim de credibilitat. Però no arribant la voluntat independentista al 50% dels vots, el referèndum no té cap mena de justificació si no és precisament aquest voler continuar amb la gratuïta confrontació contra l’estat espanyol.

Vist el fracàs de les plebiscitàries, els independentistes s’han quedat sense excuses. L’espectacle d’ahir en el parlament fou demencial; els mateixos que votaren a favor de la resolució demostraren menys entusiasme o un entusiasme molt més forçat que no pas els diputats que votaren en contra. I això perquè els diputats que votaren en contra saben que tenen raó i que a més les eleccions del 27S han palesat que tenen raó. Els independentistes s’han quedat sense excuses: ja no poden apel·lar a la necessitat de dialogar a un referèndum perquè ni tan sols un 50% de catalans volen construir un vergonyós mur de divisió. A hores d'ara, els independentistes només tenen dues opcions: Acceptar la legalitat espanyola i les regles de joc establertes a la Constitució. O bé desobeir, esperar la intervenció de l’estat espanyol i encabat comprovar com qualsevol estat democràtic defensa expressament l’aplicació de la legislació espanyola contra els colpistes que l’han intentat desobeir.