Estelades al Camp Nou

No es tracta de l’independentisme. No es tracta que la UEFA vulgui impedir la llibertat d’expressió. La UEFA té un reglament que impedeix fer reivindicacions polítiques del tipus que siguin en un partit de copa d’Europa. L'objectiu és evitar que el campionat es converteixi en una manifestació de proclames que res tenen a veure amb l’esport. La UEFA té aquest reglament inspirat directament en la normativa que regeix les olimpíades i que també impedeix que es facin reivindicacions polítiques en cadascuna de les seves disciplines esportives.

La UEFA no s’inventa reglaments perquè vulgui contrariar directament als independentistes. La UEFA no s’ha inventat ara un reglament personal contra les estelades. El reglament té més de vint anys. La UEFA vol que un campionat tan important com la Champions estigui lliure d’altaveus polítics. Que tota l'audiència que aglomera un partit de Champions no serveixi perquè qualsevol la pugui aprofitar per divulgar massivament els seus eslògans. La UEFA no pretén entremetre's en un assumpte polític, al contrari: exigeix que els assumptes de la política no s' entremetin en l'esport. I per això sanciona a tots els clubs que fan ús dels seus estadis per fer reivindicacions extraesportives. No solament ha sancionat el Barça. També ha sancionat l’Atlètic de Madrid o el Bayer de Munich.

Els serbis contra els albanesos, els ucraïnesos contra els russos, aquests contra quasi totes les seves ex repúbliques (moltes d’elles membres de la UEFA), Espanya contra Gibraltar, i així un llarg etcètera. Si la UEFA permet que demà cada grup d'aficionats expressi les seves idees polítiques (moltes d’elles legítimes i justes) això seria un caos. Imagineu que en comptes d’estelades es fes un gran mosaic que digués independència o que tot d’un plegat els comunistes decidissin cantar la internacional amb el puny alçat.

Els independentistes no volen entendre que les seves reivindicacions polítiques estan al mateix nivell que les dels altres, que el reglament no està fet per evitar la seva particular llibertat d’expressió, sinó per evitar que la llibertat d’expressió no entri en conflicte amb l’esport i el converteixi en una manifestació política més.

En aquest sentit, és inadmissible que els membres de l'associació "Drets" interposin una demanda contra la UEFA. Bé podrien explicar detingudament a l'afició quina és la motivació del reglament o el perquè de la seva aplicació. Tan senzill que seria explicar als independentistes el motiu pel qual no poden portar estelades. Estic convençut que ho entendrien. Però no. Prefereixen la demagògia. Aquesta cínica demagògia que només busca fanatitzar l'aficionat per fer-li creure que això és una guerra personal de la UEFA contra el moviment independentista. L'objectiu de les associacions independentistes és enrabiar els aficionats amb mentides, fanatitzar als mateixos, idiotizarlos encara més. Fer-los creure que, tal com poden situar-se per sobre de la legislació espanyola -fins i tot amb una majoria inferior a un 50% -, poden també situar-se per sobre de qualsevol norma, en aquest cas, la de la UEFA. No són demòcrates, són colpistes. No volen la llibertat d'expressió. Volen el caos.