Prejudicis de l'audiència.

Vaig veure una estona l’entrevista que ahir van fer a la Forcadell. La veig veure sense àudio, que és la millor manera d’entendre la Forcadell. La cara dura que té traduïda en una duresa de cara estrictament física, sense grossor de pell: sembla que el seu rostre o les seves faccions, extremadament rígides o dures, estiguin a punt de desintegrar-se. Però no volia parlar de la Forcadell sinó d’un dels comentaris de l’audiència que va aparèixer en pantalla i que no és la primera vegada que el sento. El comentari deia que Albert Rivera anava enxufat ahir en la seva compareixença en el fòrum del diari ABC.

Hi ha una mena de gent que només veuen "enxufats" en un bàndol, drogats en un bàndol, i mai en el seu. Estic convençut que Albert Rivera no s’"enxufa" i que és la seva vehemència i la seva bona oratòria la que du a molta gent a creure que Rivera s’enxufa. En realitat no entenen la vehemència quan el discurs vehement el fan els del bàndol contrari, i aquesta incomprensió els du a creure que van enxufats. Dir que van enxufats és la manera inconscient que tenen de desacreditar un discurs que no accepten de cap manera; la seva intel·ligència construeix un mur infranquejable que impedeix processar un discurs contrari a les seves idees o prejudicis. I per això la resposta conscient acaba sent que Rivera anava enxufat.

En qualsevol cas, l'enxufat sempre és del bàndol contrari- per dir-ho així-, mai del propi bàndol. Els enxufats mai són Mas o Forcadell o Tardà. L'enxufat és sempre Ribera. I tanmateix, si Rivera va enxufat, haurem de coincidir que Mas també va enxufat, i Forcadell també va molt enxufada, i tots els polítics que són contundents en el seu discurs, també van ben posats. No, els polítics son com nosaltres, alguns s’enxufaran i d’altres no ho faran. Fer equivaldre la força del dicurs o els gestos més o menys histriònics amb el fet d’anar enxufat, i fer-ho sempre en una mateixa direcció, ens dóna una idea precisa de com la intel·ligència tria prototips falsos de negativitat quan aquesta és incapaç d’acceptar o de comprendre les idees del contrari.