Polítics que es manifesten

És inacceptable que la gentada i ja no diguem els mandataris puguin manifestar-se davant la porta dels jutjats. Es comença per la porta i s’acaba davant el jutge cantant l’himne dels segadors. Es comença per la porta i s’acaba amb la bufetada al jutge. És del tot encertat que el Consell del poder judicial es queixi i amb raó de la pressió que pretenen els independentistes manifestant-se a la porta dels jutjats. Els magistrats han de poder treballar en silenci intern i extern; lliures de qualsevol pressió anímica que provingui de l’exterior i pugui colar-se per la finestra.

De forma immediata caldria limitar el dret de manifestació a certs espais lliures de circulació, indrets expressament construïts perquè aquell que ho volgués es manifestés lliurement i sense emprenyar el pròxim. No pot ser que les places s’omplin de gent amb les tendes de campanya i que els comerços hagin de pagar el preu. És inadmissible que un dia la Diagonal es talli a la circulació i que una munió de treballadors arribin tard a treballar. De cap manera es poden tolerar les manifestacions davant un parlament perquè es comença assetjant un parlament i s’acaba assetjant als seus diputats.

Em pregunto què hauria passat si ahir els magistrats haguessin sortit a la porta del tribunal amb una pancarta i manifestant amb un altaveu que no els deixen treballar en pau. Segurament la gentada els hauria escridassat. No haurien admès aquesta intromissió dels magistrats en el seu sagrat dret de manifestació. I tanmateix això és ben bé el que varen fer ahir els polítics: desplaçar-se a la porta dels jutjats a manifestar que els jutges no els deixen treballar en pau i que a més interfereixen en l’exercici de les seves funcions. En aquest cas, de la concreta funció de celebrar una consulta participativa.

Si permetem aquestes manifestacions, en justa concomitància també haurem de permetre que els magistrats puguin anar a la porta del parlament amb els altaveus a manifestar-se contra els polítics. Si els polítics arrepleguen a la gent i munten una manifestació davant les portes dels jutjats també els magistrats poden arreplegar una munió de gent i manifestar-se a la porta del parlament. Si els mateixos diputats permeten que la gentada es manifesti a la porta dels jutjats, no poden exigir que després la gentada no es pugui manifestar davant el parlament mentre estan aprovant una llei impopular i que en acabat no passi que la gentada no acabi linxant a un diputat.

De fet, em pregunto com hauria reaccionat la gent si ahir el magistrat que instrueix la causa hagués sortit al carrer amb la toga posada. No hauria passat res perquè estaven els mossos. Però i el dia que no estiguin els mossos? I el dia que la manifestació sigui sorpresiva i la policia no la pugui controlar com va passar davant el parlament de Catalunya? De cap manera es poden permetre les manifestacions davant les institucions que ens representen i encara menys tolerar que els polítics i els jutges puguin tirar-se els plats pel cap a força de manifestar-se els uns contra els altres.