Mas i Companys.

Mas serà interrogat el dia 15 d’octubre, en el 75è aniversari de la mort de Companys. El magistrat que ha imputat Mas i que ha decidit la data de l’interrogatori va ser ascendit a la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'any 2012, per l'ex vocal del Consell General del Poder Judicial ( CGPJ ) Ramon Camps , representant de CIU al govern dels jutges.

Per tant, no estem parlant d’un malvat magistrat impulsat pel Partit Popular, sinó d’un magistrat que justament fou recolzat sobretot per Convergència en el seu nomenament com a magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

Sembla evident que en el suposat cas que la data de l’interrogatori hagués estat triada sabent-se que coincidia amb el dia que van afusellar Companys, darrera solament hi estarien els Convergents. Convergència hauria difós la mentida segons la qual l’estat espanyol hauria fet coincidir la data per acarnissar-se amb Catalunya. Una convergència vençuda que voldria revestir d’èpica la citació de Mas per convertir-lo en un personatge malmès per la història d'un estat espanyol sempre opressor.

A més, avui hem sabut que els advocats de Convergència sol·licitaren al Tribunal que la data de l’interrogatori fos anterior a les eleccions, amb la qual cosa, no és aventurat sospitar que Convergència alhora demanés també de sota mà que si la data no podia ser anterior a les eleccions almenys coincidís posteriorment amb un fet històric que representés pels nacionalistes, de forma clara i rotunda, l'opressió d'Espanya contra els catalans.

Crida l’atenció que, tot just saber-se la data, membres destacats de la llista de Junts pel Sí i tota la tropa de periodistes afins, ràpid fessin les comparacions oportunes, tot posant fotos de companys empresonat al costat d'Artur Mas, a la vegada que preparaven una casserolada revestint-la sobretot amb la coincidència de les dates. Un wasap que cridava al “poble català” a sumar-se a la casserolada, recordava emfàticament que el 15 O era el dia que havien afusellat Companys.

No podem saber si realment el magistrat ha fet coincidir les dates expressament, però és molt clar que són els nacionalistes els més interessats en l'heroïcitat d'Artur Mas i en la seva condició de màrtir. No pas l’estat espanyol, que en absolut vol que aquest home revisqui de nou com un Companys actual que viu i mort per Catalunya víctima d’un sistema judicial neofranquista. Si hem de sospitar que el poder judicial actua seguint indicacions polítiques, tot apunta que en aquest cas hauria seguit les indicacions de Convergència. És a dir, els mateixos que diuen volen fer de Catalunya un autèntic estat democràtic on el poder judicial sigui del tot independent, serien els primers a eradicar sense miraments tal independència quan aquesta no els afavoreix a ells.