La corbata de GordóPotser no és casualitat que en la foto d’ahir de juntspelsí només un dels membres anés amb corbata. Es diu Germà Gordó i si la intuïció no em falla podria ser el pròxim president de la Generalitat. És evident que en una foto, on tots van vestits de qualsevol manera, cal respectar unes mínimes normes d’etiqueta i de respecte institucional focalitzades almenys en el presidenciable. 

Per què Germà Gordó és l’únic que vesteix com si ja fos el president de la Generalitat? Per què en una foto, on es tractava de donar una imatge genèrica d’informalitat, Germà Gordó és l’únic que es posa la corbata? Per què trenca Germà Gordó la línia estètica de deixadesa i falsa modernitat de tots els altres candidats? Quin és el motiu de tal discrepància si no és avançar-nos que el pròxim president de la Generalitat no pot anar vestit com si anés d’excursió?

A més, la posició de Germà Gordó és perfecte. Sembla que no hi sigui, però hi és. Després dels candidats de la primera fila, ben visibles, i de Turull i Rull, posicionats a la segona fila, és Gordó el que més destaca a la fotografia, quasi en solitari endins de la segona fila, apartat a una certa distància dels altres membres; i sobretot destaca la corbata, destaca la seva corbata i la seva mirada directa a càmera. Tots els altres candidats estan com submergits o difuminats en el conjunt de la foto.

Sense corbata, no hi ha democràcia possible. Nicolás Maduro no du corbata, el president d’Iran va sense corbata; si ens remuntem uns anys en la història, els dictadors anaven en la seva majoria sense corbata. La corbata té una relació formal directe amb les democràcies occidentals i, com tots sabem, les formes en democràcia són i han de continuar sent sagrades. Es perden les formes i tot seguit el programa polític acaba davallant fins a desaparèixer en un no res de deixadesa i eslògans populistes que ens duen al desastre. Ha d’haver-hi un respecte per les institucions, un respecte que denoti força, poder i caràcter. Una imatge com la d’ahir, amb tots els membres vestits pengim penjam, ens recorda el clan i la tribu, simbolitza el desgavell i la deixadesa . Si un dia l'amo de l'empresa ve a treballar amb xandall, tots els treballadors començarem a preocupar-nos de veritat.

Si als de Juntspelsí encara els resta una mica de dignitat institucional, no pot ser casualitat que només Germà Gordó anés amb traje i amb corbata. Gordó, pròxim president de la Generalitat. Si els resta una mica de dignitat, insisteixo!