Cooperadors necessaris del 9N

El 9N el vam pagar tots els catalans. Si tantes ganes tenien de participar haurien d' haver sigut els participants els que paguessin el seu espectacle, i no fer-nos pagar als altres un acte que a més fou expressament suspès pel Tribunal Constitucional. Es podrien haver cobrat uns diners a cada pseudo-votant que hagués participat el dia 9N i que la festa se l’haguessin pagat exclusivament ells.

El més greu del 9N és que el president de la Generalitat confongués els seus particulars interessos amb els interessos de tots els catalans i considerés així que tots ens havíem d’implicar, amb els nostres impostos, en un acte que insisteixo fou expressament suspès pel Tribunal Constitucional. Sense voler-ho, tots ens vam convertir en cooperadors necessaris d’un espectacle presumptament il·legal, ja que els nostres diners van servir per muntar l’espectacle suspès pel Tribunal Constitucional.

Artur Mas va fer que tots els catalans, per força, haguéssim de ser còmplices de la seva presumpta il·legalitat, en tant vam haver de cooperar tots en el pagament de la dita il·legalitat. Aquesta és la part -al meu entendre- més greu del 9 N: que un president obligués a tots els catalans a ser cooperadors necessaris d’un presumpte delicte; i dic cooperadors necessaris perquè sense els nostres diners el 9N no s’hauria celebrat.

L’espectacle va costar un dineral, és natural, muntar un show on van participar dos milions de persones- un 30% dels cridats- ha de costar diners per força. No sabem exactament què va costar la promoció a través dels mitjans de comunicació públics al servei de la Generalitat, però la campanya que van fer a favor del procés no va resultar gratuïta. I ahir, també ens vam assabentar que el centre internacional de premsa que es va muntar a Montjuïc i on van comparèixer Mas i Ortega va tenir un cost de 140.000 Euros. 

Em pregunto per què Artur Mas no hauria de tornar de la seva pròpia butxaca els diners gastats en la consulta. Si Mas fos condemnat per malversació de diners púbics, el més raonable seria que l'obliguessin a tornar els diners indegudament gastats o indegudament apropiats. Seria el més just i per descomptat es tractaria d'una mesura adient per comprovar fins on arriba l'heroïcitat de la butxaca quan es tracta de lluitar per la llibertat de Catalunya.