Mas imputat

El normal en un estat de dret és que un Tribunal imputi a qui presumptament ha pogut cometre un delicte. I en aquest cas, és evident que hi ha una presumpció clara que Mas va poder cometre més d’un delicte, amb la qual cosa, el natural és que s’imputi al presumpte delinqüent i el jutge l’interrogui i obri les oportunes diligències i en acabat resolgui en conseqüència.

Els regionalistes no volen entendre el principi de legalitat i la seva aplicació sempre independent dels desgavells de la política, sigui que aquesta política reuneixi a un sol adepte, sigui que en reuneixi 1 milió. El col·lectiu i les seves reivindicacions no poden situar-se per sobre del principi de legalitat. El caos esdevindria si qualsevol que volgués incomplir la llei s’emparés en el suport d’un 1 milió de persones per tal de sortir-ne indemne. La justícia se’n riuria del meu pobre veí -imputat per un delicte de frau fiscal- si a la vegada no imputés a qui presumptament ha malversat diners públics. L’excusa no pot ser que Mas estava emparat per dos milions de persones i que en canvi el meu veï està emparat només per la seva esposa i el seu assessor fiscal. La veu d’un col·lectiu no pot equivaldre a la veu de la immunitat.

En el moment que la fiscalia va optar per la querella, el pròxim pas natural era imputar al querellat per tal com hi ha indicis de la comissió d’un o diversos delictes. Que el jutge hagi de resoldre ara si Mas continua imputat, és quelcom que hauríem de tolerar sigui quina sigui la ideologia que un defensa. No comprenc a que ve tanta indignació. No comprenc aquestes comparacions amb les dates, comparacions del tot inapropiades entre el dia que afusellaren Companys i el dia que interrogaran Mas. Companys fou afusellat acabada una guerra civil per les ordres d’un colpista. Mas serà interrogat per un tribunal que atorga les garanties jurisdiccionals pròpies dels estats democràtics més avançats del món.

Els mateixos que feu aquestes comparacions entre Companys i Mas sou després els que més us molesteu quan algú us compara Mas amb Franco. L’estat espanyol no és Franco tal com Mas no té res a veure amb Franco. La gerra civil no fou una guerra contra Catalunya, fou una guerra contra la República. Prou ja de tanta demagògia amuntegada.