L'errada de Rajoy

Serem espanyols, serem espanyols i de retruc continuarem sent europeus -diuen els independentistes. El que ja no diuen és si renunciaran a la nacionalitat espanyola per adoptar la nacionalitat catalana. El que tampoc mostren és l’ alegria de saber que en l’hipotètic cas que Catalunya fos un estat podrien mantenir la nacionalitat espanyola amb tots els drets que dita nacionalitat confereix al ciutadà. Tot i que tampoc hauria de ser forçosament així, perquè la constitució i més concretament l’article 11.2 es podria modificar de manera que els catalans que adoptessin la nacionalitat catalana perdessin automàticament l'espanyola. L’estat espanyol podria regular una no acceptació de la doble nacionalitat espanyola i catalana, i l’assumpte quedaria tancat.

Rajoy no hauria d’haver-se deixat entrevistar ahir sense tenir les preguntes prèviament acordades i ben acordades. Sobretot perquè Rajoy està mentalment adherit en el marc constitucional, mentalment adherit en el principi de legalitat i per tant no se’n surt prou bé amb els hipotètics casos que propugnen el caos, i per extensió no està còmode amb preguntes que versen sobre hipòtesis que queden al marge de l’ordre legal establert. No com Mas que mentalment sí que s’ha tornat un colpista i per tant mentalment està entrenat i adherit en hipotètics casos que queden al marge de la llei. Un delinqüent sempre respondrà millor a preguntes que proposen el caos i la il·legalitat que no pas algú que sempre ha cregut en l’imperi de la llei.

Curiós també que l’argument segons el qual els catalans mantindrien la nacionalitat espanyola no s'hagi utilitzat per les candidatures del Sí. Deu ser que no l'han utilitzat perquè volien evitar una certa eufòria silenciosa vinculada estretament amb Espanya i amb el fet de poder continuar sent nacional espanyol. Ells que tan rebutgen Espanya. 

En qualsevol cas em quedo amb un president espanyol que pensa en allò que es pot fer endins l’ordre legal vigent i que precisament per això se sent còmode amb preguntes que estan inserides en aquest ordre legal, que no pas amb un president colpista que justament comença a estar molt ben instal·lat en el terreny de la mentida i sobretot en les hipòtesis colpistes i que en aquest sentit pot passar per llest davant preguntes sobre hipotètics fets que queden fora de la llei. En realitat, més que llest, és la seva mentalitat que ja ve entrenada per començar a esdevenir una mentalitat de facinerós.