Mas el cabdill

Mas el cabdill ha quedat retratat. Va començar el procés amb Tremosa al seu costat declarant que la independència de Catalunya s’havia de proclamar amb el suport d’Europa. Recordo Tremosa assegurant que Europa donaria suport al procés i com després va anar silenciant el seu discurs a mesura que els líders Europeus li giraven l’esquena i com a resultes d’això el president també va anar rebutjant el seu discurs europeista i va abandonar les seves gires europees i les va canviar per gires folklòriques per tal que aquestes no causessin cap reacció -només ignorància i silenci-, gires com la que va fer als Estats Units, amb aquesta esperada ignorància, amb aquest esperat silenci americà que el president va poder aprofitar per manipular-lo i omplir-lo doncs d’eslògans a favor seu.

Mas el cabdill va iniciar el procés amb les mateixes consignes que Duran va incloure en la seva pregunta, és a dir, que Catalunya només es podia independitzar amb el suport d’Europa i que era necessària una majoria clara i rotunda en el parlament català, consignes que tornaven el procés integrador, malgrat que no ho fos, i que feien témer l’estat espanyol, ja que eren consignes contràries a la Constitució, però també és cert que revestien el procés d’una certa i falsa aura de legitimitat i justícia.

Els que sabíem que la independència no era majoritària a Catalunya i que Europa, precisament per aquest motiu, no recolzaria el procés, ja sospitàvem que Mas s’estamparia contra el mur dels fets tangibles, que faria tota mena de tombarelles per mantenir-se en el poder, la tombarella del cabdill, del tirà, la tombarella de qui vol fer quallar la realitat en les seves fanàtiques il·lusions: Mas el cabdill ja no necessita una majoria qualificada en el parlament per proclamar la independència sinó que en té prou amb una majoria simple, i Europa ni tan sol existeix per ell. Europa és una molèstia més i per tant cal eliminar-la, fer com que no existeix.

Ha sigut Duran que ha desvestit Mas i l'ha proclamat Mas el cabdill. El cabdill que amb una majoria simple en tindria prou i declararia la independència de Catalunya, per bé que qualsevol llei rellevant necessita una majoria qualificada per aprovar-se (inclús una reforma en les instal·lacions d'una finca necessita una majora de 2/3 dels propietaris); el cabdill que, ignorat per Europa, l’exclou del programa sense voler tenir en compte que segurament ens convertiríem en la Cuba del mediterrani; el cabdill que duria Catalunya a una possible guerra civil, a una possible exclusió de tots els organismes internacionals, a una pobresa econòmica temporal o definitiva, temporal segur. I això, sense obtenir una majoria clarament democràtica i només per salvar el seu incommensurable orgull, només per motius estrictament personals, no pas perquè s'estima Catalunya. Estimar? Quan un cabdill estima destrueix tot el que hi ha al seu voltant.